Activiteit 1: Film
Inleiding
Ik heb twee genres gekozen waar ik me meer in ging verdiepen. Fantasy en Science fiction. Ik ben heel geïnteresseerd in deze onderwerpen. Later wil ik animatiefilms maken en hopen dat het in de bios komt. Persoonlijk vind ik Romantische komedies ook geweldig.
Fantasy
Als eerste gaan we over het genre fantasy hebben. Het moderne Fantasy-genre is ongeveer 150 jaar oud, maar de inspiratie komt soms wel van zeer oude literatuur. Een voorbeeld is Gilgamesj-epos, een van de oudste documenten die bekend is.
Fantasy is een apart genre binnen diverse media, kunst- en cultuurvormen, zoals film, televisie, literatuur, videospel, festivals, muziek, etc. Het is een genre dat zich vooral bezig houdt met het gebruik van fictieve verhalen, verzonnen wezens en werelden. Bovendien spelen magie en andere bovennatuurlijke elementen een belangrijke rol in het genre. Toch is fantasy anders dan sciencefiction en horror, die de meeste van de bovenstaande kenmerken ook bezitten. Dit verschil is vooral te vinden in de toon, de stijl en de manier waarop deze genre's behandeld worden.
Daarnaast concentreren sciencefiction en horror zich op bepaalde elementen als 'toekomst en techniek' en 'angst en mysterie', terwijl in fantasy de bovengenoemde kenmerken centraal staan. Vaak lijken fantasy-verhalen zich af te spelen in een onbestemd en mythisch verleden, waarin "bovennatuurlijke" verschijnselen of een daarmee samenhangende sfeer alledaags lijken (zoals tovenarij), terwijl het met name bij sciencefiction daarentegen veelal gaat om een setting in een al dan niet onbestemd "futuristisch" verschiet, waarin technisch vernuft een belangrijke rol speelt (zoals ruimtereizen).
De geschiedenis van de moderne fantasy begint met George MacDonald, een Schots schrijver van romans als The Princess and the Goblin en Phantastes (1858). De laatste wordt vaak beschouwd als de eerste fantasyroman die voor volwassenen geschreven is, en MacDonald werd door J.R.R. Tolkien en C.S. Lewis als een van de grote inspiratiebronnen erkend. Een andere belangrijke fantasyauteur uit de eerste jaren van de moderne fantasyliteratuur was William Morris, een populaire Engelse dichter, die The Well at the World's End (1892) schreef. Maar ondanks de invloedrijke MacDonald en de populaire Morris duurde het nog enige tijd voordat een groter publiek de fantasyfictie omarmde
In de vroege twintigste eeuw werd het genre dankzij de romans en verhalen van Edward Plunkett (ofwel Lord Dunsany) populairder. Bovendien trokken drie variaties van de vroege moderne fantasy de aandacht. Ten eerste het 'Verloren Wereld' (Lost World) subgenre, dat handelde over oude (semi) fictieve beschavingen, zoals beschreven in King Solomon's Mines (1885) van H. Rider Haggard, The Lost World (1912) van Arthur Conan Doyle en de razend populaire film King Kong (1933). Daarnaast werd de moderne fantasy populair binnen de jeugd en jongeren literatuur, dankzij boeken als Alice's Adventures in Wonderland (1856) van Lewis Carroll, De tovenaar van Oz (1900) van L. Frank Baum, en Peter Pan (1911) van J.M. Barrie. Ten derde werd fantasy een belangrijk element in steeds populairder wordende stripboeken, met name in de vorm van het 'Superheld'-subgenre (zoals Superman, Batman, Spiderman, enzovoort.
Voorbeelden van fantasy films zijn bijvoorveeld:
Red Hiding hood

Deze film vond ik persoolijk erg goed. Het is een nieuwe versie van het sprookje "rood kapje". Ik vind het erg creatief bedacht.
The lord of the Rings

Als je deze film niet kent,loop je echt achter. Ik heb alleen deel 1 gezien, de andere delen nog niet, maar wel the hobbit. Ik vind het een leuk verhaal en creatief bedacht, vooral al die fantasy figuren.
Sciencefiction
Nu gaan we het hebben over Science fiction
Sciencefiction (afgekort SF, scifi of essef, vaak als science fiction gespeld) is tegenwoordig een belangrijk genre dat vooral bekend is geworden in stripverhalen, films, televisieseries, hoorspelen en computerspellen. Het Engelse "science fiction" betekent letterlijk vertaald "wetenschapsfictie", en dit is dan ook de betekenis die de bedenker van deze genre, Hugo Gernsback, eraan heeft willen geven. Voor Gernsback was de sciencefiction vooral bedoeld als een middel tot popularisatie van de wetenschap en van wetenschappelijke ontdekkingen, maar de geschiedenis ervan laat zien dat deze gedachte door latere schrijvers slechts beperkt is nagestreefd. In het genre worden tegenwoordig vooral toekomstbeelden met verzonnen technologische vooruitgang en wetenschappelijke ontwikkelingen gebruikt.
Sciencefiction bestaat sinds 1926, toen Amazing Stories, het eerste tijdschrift volledig gericht op het SF-genre werd uitgegeven, maar de geschiedenis van de sciencefiction als literair genre gaat verder terug. Veel verdedigers van sciencefiction als een gerespecteerd literair genre hebben dan ook geprobeerd om zo vroeg mogelijke voorbeelden van sciencefiction te vinden.
Voorbeelden zijn:
Starwars

Er is een serie en een film van. Ik heb de film nooit gezien, maar ik hoor het voordurend op media.
Elysium

Ik ben niet zo bekend met de film, ik had alleen de trailer gezien. Het leek me leuk om het te laten zien,
Maak jouw eigen website met JouwWeb