Film verslag

Ik heb The Hobbit 2 gezien. Ik vond het een super mooie en leuke film.
 
De regisseur is Peter Jackson die het boek van J.R.R Tolkien (de schrijver van dit boek en THe Lord of The Rings) verfilmde.
De hoofdrollen worden gespeeld door:
 Ian McKellen
 Martin Freeman
 Richard Armitage
 Benedict Cumberbatch
 Evangeline Lilly
 Lee Pace
 
Ik ging naar de bios op een woensdag.
 
Het is een fantasy verhaal. Ik verwachtte dat de film niet zo leuk zou zijn. Ik ging ernaartoe omdat mijn moeder de film graag wilde zien. Uiteindelijk was het geweldig.
 
Samenvatting:
In het begin van de film zit de dwerg Thorin Eikenschild met de tovenaar Gandalf in de kroeg De steigerende pony in het stadje Breeg. Gandalf vertelt Thorin dat iemand een prijs op z'n hoofd zet. Die iemand is in werkelijkheid Azog, een Ork. Gandalf geeft Thorin een mysterieuze sleutel en ze spreken af om naar de Eenzame Berg te gaan om het koninkrijk Erebor te heroveren van de draak Smaug. Gandalf vertelt tegen Thorin dat ze een inbreker nodig hebben.
 
 Een jaar later worden de dwergen van Thorins gezelschap, de Hobbit Bilbo Balings en Gandalf achtervolgd door Orks en Wargs. Gandalf weet een huis te vinden waar Thorins gezelschap in kan overnachten. Het huis is van de gedaanteverwisselaar Beorn die Thorins gezelschap niet echt hartelijk verwelkomt. De volgende dag gaan de dwergen naar het woud Demsterwold. Gandalf besluit niet mee te gaan, hij gaat naar Dol Guldur. Thorin, Bilbo en de Dwergen raken in het Demsterwold het elfenpad kwijt dat ze moesten volgen. Opeens worden ze gevangen genomen door reuzenspinnen, terwijl Bilbo op de top van een boom over het bos kijkt. Bilbo beseft dat z'n vrienden in gevaar zijn en doet de Ring om zijn vinger zodat hij onzichtbaar is. Hij weet tijdens het gevecht met de spinnen Thorin en de dwergen te bevrijden uit de reusachtige spinnenwebben. Maar dan komen er Boselfen aan die Thorin en de dwergen gevangen nemen. De elfen nemen ze mee naar het paleis van de elfenkoning Thranduil, die Thorin gaat ondervragen. Bilbo (die nog steeds onzichtbaar is) gaat het paleis binnen.
 
Daar ontdekt hij dat de elfen af en toe wijnvaten in de rivier gooien. Daarna bevrijdt hij Thorin en de dwergen met behulp van de magische ring. Zonder dat de elfen het zien varen Thorin, Bilbo en de dwergen in wijnvaten het paleis uit, op weg naar Meerstad. Onderweg worden ze aangevallen door Orks. De elfen Legolas en Tauriel verdedigen hen. Als Thorin, Bilbo en de dwergen bij de oever komen maken ze kennis met Bard. Hij neemt hen mee naar Meerstad, waar Bard de dwergen binnensmokkelt door hen in tonnen te steken gevuld met vis. Ze worden bijna ontdekt door de handlanger van de Meester van Meerstad waarna Bard erachter komt dat Thorin en de dwergen het koninkrijk Erebor willen heroveren in plaats van dat ze kooplieden zijn zoals ze hem verteld hadden. Omdat hij geen oproer wil veroorzaken beschouwt de Meester van Meerstad de dwergen als helden. Thorin, Bilbo en de dwergen gaan de volgende dag naar de Eenzame Berg. De vier dwergen Kíli, Bofur, Oin en Fili blijven in Meerstad omdat Kili gewond is geraakt doordat Bolg (de zoon van Azog) hem door zijn been schoot.
 Ondertussen is Gandalf aangekomen in Dol Guldur. Daar komt hij de tovenaar Radagast tegen. Hij stuurt hem op weg naar Galadriel. Na een tijdje wordt Gandalf aangevallen door de Orks die daar zijn. Gandalf gaat het gevecht aan met Sauron. Maar Gandalf is geen partij voor hem en zit gevangen in een kooi. Daarna gaat een heel leger Orks naar Meerstad.
 
 Thorins gezelschap zien in de verte de ruïnes van de verlaten stad Dal. Daarna komen ze aan bij de ingang van Erebor, waar ze de geheime toegangspoort van de berg zoeken. De zon gaat onder, dus denken Thorin en de dwergen dat het laatste licht van Durinsdag is geweest. Als het laatste licht van het jaar niet meer schijnt gaat de poort niet open. Wanneer de dwergen het opgeven, ontdekt Bilbo dat met het laatste licht het maanlicht bedoeld wordt. De geheime deur verschijnt en Thorin, Bilbo en de dwergen kunnen naar binnen gaan. Als ze binnen zijn, vertellen de dwergen dat Bilbo de Arkensteen moet vinden. Die zit ergens tussen het goud waar Smaug, de draak, bovenop slaapt. Terwijl Bilbo de steen zoekt, wordt de draak wakker. Na een gesprek tussen Bilbo en Smaug loopt de spanning te hoog op waarna Thorin, Bilbo en de dwergen vluchten van Smaug. Als Thorin en de dwergen allemaal gesmolten goud over de draak heen laten gieten, gaat Smaug naar buiten, op weg naar Meerstad
tot slot:
Zoals ik zei , is de film  gebaseerd op een boek. Het is een fantasy verhaal en speelt zich ook af op een fantasyplaats.
Er kwamen altijd iets spannends voor. Er was nooit een moment waarvan ik dacht: "wat saai, kan er niet doorgespoeld worden?" Elk moment was geweldig en combineerde met het hele verhaal. Er kwam veel actie en komedie in voor en was onvoorspelbaar (tenzij je het boek hebt gelezen). De leukste scene vond ik met die tonnen en water. Toen vluchtte ze uit het elfen rijk, en stroomde mee met het water in tonnen, terwijl ze vochtten tegen de slechterikken. Je kan echt echt zien dat de film in het verleden afspeelde. Je ziet geen technologie en veel natuur. Ik dacht dat het saai zou worden, maar het was geweldig.
Ik geef de film een 8,5. De momenten en emoties werden heel mooi uitgebeeld.  Het beeld was mooi geregeld. Geen nutteloze zooms in of beeld dat vaak heen en weer gaat. De dialogen waren pakkend, niet zo saai. En de Elfen waren zo mooi. Ik vond het gewelddig met hun pijl en boog en zwaarden. En de jongens waren niet lelijk, maar super knap.
 
 
 
 
Recensies
‘Adembenemend 3D’
Van de ene verbazing in de andere.” AD-recensent Ab Zagt is tamelijk lyrisch over de film (●●●●), zonder echt duidelijk te maken waarom. “Opnieuw trekt Jackson alle registers open.” Hij beschrijft de film als “één grote overlevingstocht”, wat toch riekt naar het recept van Lord of the Rings en eveneens het eerste Hobbit-deel An Unexpected Journey.
 
“De film is een grote achtervolging dwars door schitterende landschappen vol kleurrijke personages die in adembenemend 3D worden voorgesteld.
 
Ook NRC is enthousiast over The Desolation of Smaug: ●●●●. Recensent Coen van Zwol legt wél uit waarom dit tweede deel meer bekoort dan zijn voorganger, die een jaar geleden uitkwam. “Anders dan deel één, dat pas aan het eind vaart kreeg, is The Desolation of Smaug direct op stoom.” Hij spreekt van 2 uur en 41 minuten “holderdebolder langs reuzenbeer en superspin”.
Er mist echter iets, aldus Van Zwol. Peter Jackson bewijst weliswaar weer dat hij de allerbeste is in de choreografie van ‘set pieces’, “het hart van elke spektakelfilm”, de dwingende ernst die bij de eerdere Lord of the Rings-trilogie de majestueuze natuur, epische veldslagen, archaïsche taal en hoogstaande gevoelens completeerde, die ontbreekt.
“The Hobbit is en blijft een vrolijk kampeeravontuur: als de apocalyps zich plots toch aankondigt met een orkenleger dat op zijn Leni Riefenstahls uitmarcheert, voelt dat als geforceerd toepassen van de beproefde Lord of the Rings-formule. (…) Een feest der herkenning dus. Maar zonder eigen hart.”
 
De Volkskrant balanceert eveneens tussen “uitzonderlijk fraai in beeld gebracht spektakel” en een keerzijde van de film: ●●●. Om met dat eerste toch maar te beginnen roemt recensent Berend Jan Bockting het inzetten van 3D-technologie. “Ver voorbij de gimmick. Met de onwerkelijke bewegingsvrijheid van de virtuele camera in een computergame.”
 
Maar de film valt ook geregeld volledig stil, schrijft Bockting. “Dan klinkt de zoveelste gewichtige dialoog over a shadow that grows in the dark vooral oud en vermoeid.” De nuance die de eerste The Hobbit toonde, waarin het kwaad voorzichtig de goede wereld overnam, maakt plaats voor een vlakker verhaalverloop, aldus De Volkskrant.

“Alsof iedereen weet dat de uiteindelijke schat toch pas over een jaar wordt veroverd, wordt ogenschijnlijk willekeurig voortbewogen, van griezelige plek A naar gevaarlijke plek B. (…) Grootste gemis: een moment dat onder de huid kruipt, zoals de scène met Bilbo en de gluiperige Gollum dat in het eerste deel deed (Gollum ontbreekt hier zelfs volledig).”

 

Recenties van het volk:
Pieter :
We hebben het over een kinderboek dat op ‘t grote doek vertaald wordt als de volgende LotR…swing and a miss!
Matthijs:
“Trouw besteed helemaal geen recensie aan The Desolation of Smaug”
jajaja
In tegenstelling tot een topserie als Games Of Thrones zal het in de hobbitterij wel weer goed aflopen….. helaas
Carel van houten
Prachtig om te zien in 3 D. Veel actie, geen rust. Jammer van de afwijkingen en vrijheden tov Tolkien, met name de twee elven als reddertjes, en het te beperkte duel met verbale raadsels tussen Smaug en Bilbo.
Dit keer geen oscar denk ik.
 
jeroen
Volgens mij begrijpt niemand het verhaal van deze films. Ik in elk geval niet. Misschien omdat er geen verhaal is?
 
Paul Sprangers
Er mist echter iets…” (?)
Ik dacht eerder: Er ontbreekt echter iets…
 
 
iddo
“Trouw besteed helemaal geen recensie aan The Desolation of Smaug”
 
Einder
Wie de boeken kent, weet dat The Hobbit het kindersprookje is, en LOTR het zware werk. Waarom zouden de films dan anders zijn? Wat me wel verbaast, is de lengte van de films. Waarom een trilogie voor een boek dat (in de luxe NL-versie) maar 288 pagina’s heeft? De film bekijken duurt zo langer dan het boek lezen.
 
Janet
The desolation of Smaug mist iets… het verhaal. Het is absoluut een spektakel om te zien, maar waar in de Lord of the Rings heel hard gewerkt was om het verhaal te volgen, is dat hier veel minder.
Voor degenen die het boek(je) niet hebben gelezen geen gemis, voor degenen die dat wél hebben gedaan mist iets.
 
E.Hartsuiker
Oud en vermoeid? Laat me niet lachen. Misschien voelde de recensent zich (tijdelijk) oud en vermoeid, maar deze film is dat zeker niet!
 
Hans de Vries
Jammer dat regisseur Peter Jackson voor digitaal heeft gekozen en niet net als Nolan voor 35mm en 65mm camera’s heeft gekozen.

De Hobbit films zijn nu niet consistent aan LOTR.

 
Alison
Ach, de recensenten projecteren bovenal hun eigen smaak op het witte doek en presenteren dat vervolgens als een min of meer objectief gegeven. Al lees ik recensies nog wel, ik heb al lang geleden geleerd dat dezen vaak meer zeggen over de recensent dan het gerecenseerde. Ik vind zelf de hobbit (boek) een leuk, maar beetje slap verhaal. De film doet het vanuit dat grondgegeven fantastisch goed. Mijn enige kritiek is dat het boek ‘Engels’, maar de film ‘Amerikaans’. Al die vermoeiende actie, die dan weer door anderen de hemel ingeprezen wordt. Die gebrek aan diepgang die door recensenten, indien aanwezig (deel 1), afgekraakt wordt als traag. In IMAX 3d is het een fantastische film. Niet zeuren, maar kijken.
 
 
Francien miedema
Ik vind het een wat uitgemolken verhaal ook totaal niet op verdacht dat er nog een deel zou volgen. Het ontsnappen met de tonnen nogal hysterisch echt heel slecht stuk. Het is net zo flauw als deel weet ik wat van voor een film terwijl dit gewoon een goed verhaal had kunnen zijn het script klopt alleen niet.
 
Gert Sijnstra
Mooie film, maar niet een verfilming van het boek. Van de drie uren zekere twee gekeken naar iets dat niet in het boek voorkomt.